Tajland

Tajlanđani su izuzetno ljubazni i njihovo ponašanje je uvjetovano bontonom i utjecajem Budizma.

Tajlandsko društvo je društvo bez konfrontacija, stoga biste pod svaku cijenu trebali izbjegavati bilo kakve sukobe. Nikada ne gubite strpljenje i ne pokazujte svoj bijes, ma kako frustrirajuća  ili očajna situacija bila, upravo zbog toga što se to u tajlandskom  društvu smatra slabošću. Važno je da se za vrijeme putovanja Azijom gajite diplomatski stav.  Konflikti se lako mogu riješiti sa smješkom. Pravilo odijevanja je također jako bitno.

Tajlanđani se vole odijevati pametno i uredno. Nemojte nositi odjeću koja previše otkriva, kao npr.  kratke hlače, kratke haljine i kupaće kostime jer se oni na Tajlandu smatraju neprimjerenim. Imajte na umu da je takva vrsta odjeće prihvatljiva samo na plaži. Preporučljivo je nositi duge suknje ili duge hlače pri ulasku u hram. Žene ne bi smjele dodirivati redovnike. Ukoliko žena želi dodati nešto redovniku, mora to učiniti indirektno stavljajući predmet na mjesto koje redovnik može doseći. Izuvajte cipele pri ulasku u kuće i hramove. Javno iskazivanje bliskosti  između spolova se ne odobrava.Izbjegavajte dodirivati ljude. Glava je najviši dio tijela, stoga izbjegavajte dodirivati je. Noge su najmanje svete, stoga izbjegavajte usmjeravati ih prema bilo kome ili ih udarati jer se to smatra vrlo uvredljivim.  Tajlanđani se uglavnom ne rukuju. Uobičajen pozdrav je „Wai“.  Ruke su sklopljene zajedno i podignute gore prema licu, dok  je glava puštena u blagom luku. Visina na kojoj se drže ruke ovisi o statusu osoba, što je status viši, to se osoba uljudnije pozdravlja. U slučaju pozdravljanja redovnika, velikodostojnika i starijih, ruke su podignute do ruba nosa, dok se pri pozdravljanju ostalih ruke drže na prsima. Mlade i mlađe se ne pozdravlja Wai pozdravom, već je dovoljan lagani naklon. Nemojte puhati nos niti lizati prste dok jedete. Dok Tajlanđani mogu često kopati noseve, za stolom imaju visoke standarde ponašanja. Kada se jede prstima, hranu se obavezno uzima desnom rukom. Kada se po prvi puta susrećete sa stranom kulturom, velika je mogućnost da ćete pogriješiti. Ukoliko vam se to dogodi na Tajlandu, samo se nasmijte ili uputite „Wai“ pozdrav i bit će vam oprošteno.

Mogu li kupiti SIM karticu za svoj mobilni telefon?


SIM kartice lokalnih pružatelja usluga svuda se prodaju i mogu se koristiti za lokalne i međunarodne pozive i poruke.

Da li je povoljno telefonirati u Thailandu? Koje su vrste telefonskih kartica dostupne stranim putnicima?


Svi hoteli na Tajlandu pružaju uslugu međunarodnih  telefonskih poziva. Javne telefonske govornice možete naći u većini mjesta na Tajlandu. Povrh toga, više vrsta međunarodnih telefonskih kartica prodaje se u trgovinama poput lanca 7-Eleven koji se nalazi svuda.

Koji su radni dani i sati na Tajlandu? Kako rade dućani i trgovine?


Poslovne i trgovačke transakcije obično se obavljaju na bazi od ponedjeljka do petka između 8 i 17h. Većina dućana otvorena je svakim danom od 10- 22h. Uredi državne uprave rade na bazi od ponedjeljka do petka (osim na državnih blagdana) od 8.30 do  16.30 s pauzom za ručak u trajanju od 12- 13h. Banke, s druge strane, rade na bazi od ponedjeljka do petka s rasporedom od 9.30 – 15.30h (osim na državne blagdane).

Što učiniti u slučaju gubitka putovnice za vrijeme putovanja Tajlandom?


U slučaju da ste izgubili putovnicu, odmah trebate podnijeti izvješće tj. prijaviti gubitak putovnice u najbližu policijsku postaju. Ponesite kopiju  izviješća u vašu ambasadu ili konzulat u Tajlandu kako bi se pokrenuo proces izdavanja novog putničkog dokumenta.

Koje bi važne brojeve telefona trebali znati dok boravimo u Tajlandu?
 

  • Turistička policija (engleski, francuski i njemački ) : 1155
  • Središnja hitna služba (Policija, hitna, vatrogasci) : 191
  • Suzbijanje kriminala : 195 or (662) 513 3844
  • Pozivni centar Tajlandskog turističkog centra (TAT) : 1672
  • Imigracijski ured : (662) 287 3101-10


Razmišljam preseliti se na Tajland, gdje mogu dobiti informacije o preseljenju?


Tajland se razvio u jednu od najuzbudljivijih i ne tako skupih destinacija i mnogi se gosti na Tajland požele preseliti privremeno pa čak i trajno. Tajlandska vlada trenutno aktivno ohrabruje duži ostanak posjetitelja. Popularna mjesta koja vrijedi posjetiti za vrijeme dužeg boravka su Bangkok, Chiang Mai, Phuket, Pattaya, Phang Nga, Hua-hin, Kanchanaburi i Koh Samui. Oni koje su zainteresirani za proučavanje i prakticiranje metoda tradicionalnog lječenja, tradicionalne  masaže i biljnih tretmana spadaju u onu grupu koja je dobrodošla aplicirati za dugoročnu vizu. Ostali su oni sa vizom za umirovljenike ili oni koji požele podučavati engleski jezik u Kraljevini Tajland. Oni koji žele studirati ili raditi na Tajlandu mogu izravno provjeriti s tajlandskom vladom, kako bi se upoznali s postojećim pravnim smjernicama. Prije nego stignete na Tajland, morate ispunjavati sve uvjete kako biste izbjegli bilo kakve probleme kasnije u budućnosti.

Koji je glavni grad Tajlanda?


Bangkok, znan kao Krung Thep Maha Nakhon ( grubo tumačenje Krung Thep je ''Grad anđela'')  je glavni grad Tajlanda. Nalazi se na obalama rijeke Chao Phraya, pored Tajlandskog zaljeva i 22. je najnastanjeniji  grad na svijetu. Bangkok ima zabilježenu populaciju od oko 7 milijuna, ali se stvaran broj smatra mnogo većim. Grad je glavni ekonomski i financijski centar jugoistočne Azije.  Bangkok ima jednu od najbržih stopa u svijetu po gradnji nebodera. Bogatstvo kulturnih znamenitosti čini ga jednom od najpopularnijih turističkih destinacija. Bangkok je postao glavni grad oko 1782. godine, kada je kralj Rama I odlučio preći rijeku iz Thonburija budući je smatrao da je to bolje mjesto za obranu od napadača. Bivši glavni gradovi uključuju gradove Ayutthaya i Sukhothai, sada oba na listi UNESCO-ve svjetske baštine.